Oct 17

Syksyn 2016 vaikuttavuuskiihdyttämö starttasi

Eräänä pilvisenä tiistaina kokoonnuimme Sitran tornin 16:nteen kerrokseen, tarkoituksena aloittaa syksyn 2016 vaikuttavuuskiihdyttämö.

Miten tähän oikein päädyttiin?

Sitra on järjestänyt jo kaksi vaikuttavuuskiihdyttämöerää. Impactorin Jenni on ollut niissä kouluttajana, jo ennen kuin Impactor perustettiin. Kokemuksia vuoden takaisista tunnelmista voi lukea täältä.

Loppukesällä vaikuttavuuskiihdyttämön toteutusta uudistettiin ja toteutus kilpailutettiin uudestaan. Voittajaksi valikoitui konsortiomme, jota johtaa Suomen Säätiötilipalvelu. Mukana ovat Impactor ja Saila Tykkyläisen Vaikuttava Yritys.

Syyskuun alussa pääsimme kuulemaan parikymmentä pitchiä kiihdyttämöön hakeneilta toimijoilta. Päivä oli yllättävän rankka, keskittyminen kuuntelemaan toisten esityksiä ei ole mitään lekottelua. On upeaa, että Suomessa on paljon yhteiskunnallista missiota toteuttavia yrityksiä ja kolmannen sektorin toimijoita, jotka haluavat kehittää omaa vaikuttavuuttaan. Valinta ei ollut onneksi minun harteillani, sillä se ei ollut helppo. Lopulta valituiksi tuli kymmenen toimijaa, joista puolet on osakeyhtiömuotoisia yrityksiä, osa taas järjestöjä tai säätiöitä.

Ja sitten olikin aika käynnistää vaikuttavuuskiihdyttämö

Ensimmäisen päivän aikana minusta tuntui siltä, että kiihdyttämössä on nyt todella hyvä joukkio. Ensimmäinen kiihdyttämöpäivä oli heti tiukkaa asiaa: osallistujat esittäytyivät pitchaamalla. Sen jälkeen jatkettiin vaikuttavuuden mallintamisen maailmaan luennon ja oman vaikuttavuuden mallintamisharjoitusten avulla.

Kaikki osallistujat työskentelevät ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseksi, se yhdistää joukkoa. Muuten osallistujat ovat monella tapaa erilaisia. Osa on auttanut vaikeuksissa olevia ihmisiä jo pitkään, esimerkiksi tarjoamalla matalan kynnyksen palveluita syrjäytymisvaarassa oleville nuorille tai maahanmuuttajataustaisille tytöille. Toiset ovat tuoreita start-upeja, jotka auttavat ihmisiä terveellisempään elämään. Erilaisuus auttaa näkemään eri puolia asioista ja parhaimmillaan johtaa uusiin yhteistyökuvioihin. Kaikki osallistujat ovat motivoituneita mallintamaan omaa vaikuttavuuttaan ja tuomaan sen esille. On ymmärretty se, että pelkästään hyvät aikeet eivät riitä vakuuttamaan: tarvitaan todistusaineistoa vaikuttavuudesta. Ja sitä me lähdemme näiden ihmisten kanssa rakentamaan.

Ensimmäisen päivän jälkeen odotukseni ovat korkealla. Mahdollisuudet oppia ja kehittää yhdessä ovat huikeat.

Pysy kuulolla mitä vaikuttavuuskiihdyttämössä tapahtuu: seuraa meitä Twitterissä tai Facebookissa!

 

-Kristiina

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *