May 19
joukkorahoitus työpaja

Joukkorahoitus ja järjestöt: Mitä sitten tapahtuu?

Miten kehitysyhteistyöjärjestöt ja muut kansalaisjärjestöt voisivat hyötyä joukkorahoituksesta? Millaisiin hankkeisiin joukkorahoitus sopii?

Tutkimme aihetta kahden työpajan verran Kepan jäsenjärjestöjen kanssa. Halusimme auttaa osallistujia näkemään, mitä mahdollisuuksia joukkorahoitus antaa järjestöille. Rahoituksen hakeminen yhteisöltä antaa mahdollisuuksia, mutta edellyttää uudenlaisia toimintatapoja, avoimuutta ja viestintää. Mahdollisuudet onnistua joukkorahoituskampanjassa paranevat, mikäli perusasiat on mietitty ja niistä osataan viestiä selkeästi.

Impactorin näkökulma asiaan on, että joukkorahoituksella aktiiviset toimijat ja kansalaiset voivat ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia tai tehdä jotain yhteiseksi hyväksi. Eli joukkorahoitus on rahoitusinstrumentti, jolla voi saada aikaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Kuulostaa helpolta, mutta mitä se oma vaikuttavuus käytännössä ja konkreettisesti tarkoittaa?

Mitä sitten tapahtuu?

Kokeilimme työpajassa yksinkertaista konstia: osallistujat kysyivät toisiltaan viisi kertaa “mitä sitten tapahtuu?”.

Kuvitteellinen keskustelu voisi mennä vaikka näin:

-Riittävän moni tukijamme rahoittaa joukkorahoituskampanjaamme ja saamme kerättyä minimisumman.

Mitä sitten tapahtuu?

-Aloitamme projektin, jossa paikallinen yritys Afrikassa valmistaa aurinkosähköllä toimivia lamppuja.

Mitä sitten tapahtuu?

-Kun lamput on valmistettu, rahoittajille vastikkeina myydyt lamput toimitetaan. Jokaista rahoitettua lamppua vastaan paikallisille myydään kaksi lamppua subventoituun hintaan.

Mitä sitten tapahtuu?

-Ihmiset pystyvät opiskelemaan iltaisin aurinkosähkölampun valossa. Ne, joilla oli kerosiinilamput tätä varten, voivat lopettaa niiden käyttämisen. Kerosiini maksaa ja sen käyttö sisätiloissa on terveydelle vaarallista.

Mitä sitten tapahtuu?

-Ihmisten koulutustaso ja ammattitaito paranevat. He pystyvät hyödyntämään taitojaan joko oman yrityksensä liiketoiminnassa tai sitten paikallisen yrityksen työtekijänä. Paikallinen talous kohenee ja köyhyys vähenee.

Oletamme helposti, että hyvistä aikomuksistamme seuraa väistämättä toivomiamme hienoja lopputuloksia. Oletamme myös, että logiikkamme on itsestäänselvää kaikille. Näiden oletusten julkituominen ja niistä keskustelu auttavat kehittämään omaa tarinaa vaikuttavuudesta. Kaikkia osapuolia kiinnostaa myös seurata sitä, tapahtuvatko nämä asiat todella niin kuin kampanjan alussa ajateltiin.

Missä tarinassa kannattajasi haluavat olla mukana?

Mitä rahoittajasi haluaa kuulla? Rahoittaja haluaa toki varmistua, että hankkeen faktat ovat kunnossa, mutta menestyneet kampanjat eivät ensisijaisesti vetoa rationaaliseen puoleemme. Rahoittaja haluaa olla osa tarinaasi ja nähdä siinä onnellisen lopun. Tarinan on vedottava henkilökohtaisesti.

Kuinka kertoisit tarinan ystävällesi?

Impactorin joukkorahoitustyöpajat

Me keskitymme työpajoissa ennen kaikkea siihen, että joukkorahoitus sopii tavoitteisiin, auttaa uudistamaan toimintaa ja avaa mahdollisuuksia. CF4Impact-konseptimme eli Crowdfunding for Impact tähtää yhteiskunnallisesti vaikuttavien joukkorahoituskampanjoiden toteuttamiseen.

Voimme räätälöidä tarpeisiisi sopivan paketin, joten ota yhteyttä!

Kristiina kertoo mielellään lisää, joko sähköpostitse tai puhelimitse numerossa 050 575 2530.

Tutustu myös Kepan työpajoissa käyttämäämme materiaaliin:

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *